Daniel Harušťák – Sojaprodukt s.r.o - sójové výrobky - Ragú a la Bolognese zo zeleninového tofu

RECEPTY

Inšpirujte sa receptmi na zdravé a chutné jedlá, ktorými potešíte celú rodinu.
Pripravili sme pre Vás recepty, ktorými si obohatíte jedálniček a získate nápady aj na vegánske a vegetariánske jedlá.

Ragú a la Bolognese zo zeleninového tofu

 Stručná charakteristika:

Ľahšia vegánska verzia slávneho hovädzieho „ragout Bolognese“, jemnej konzistencie a výraznej chuti po použitých surovinách. Namiesto mäsa použijeme zeleninové tofu, ktoré je výborným zdrojom bielkoviny. Pre zvýraznenie chuti môžeme nastrúhať údené tofu.

Ingrediencie (5 porcií) :

Zmes:
Zeleninové Tofu – Sojaprodukt 400g
Cibuľa 100g
Cesnak 5g
Mrkva 100g
Petržlen 50g
Zeler 60g
Olej 150ml
Bobkový list 1ks
Zeleninový vývar 250ml
Muškátový oriešok 2ks
Nové korenie 1,5g
Mleté čierne korenie 2,5g
Bazalka 5g
Oregáno 2,5g
Tymián 3g
Soľ 10g
Drtené paradajky 400g

Cestovina:
Gnocchi z fialových zemiakov 750g

Dekorácia:
Údené Tofu – Sojaprodukt 100g
Bazalka čerstvá 5g

Návod na prípravu

Očistenú koreňovú zeleninu si nastrúhame na hrubšom strúhadle. V kastróli zohrejeme olej, pridáme na jemno nakrájanú cibuľu a orestujeme do sklovita. Pridáme nastrúhanú koreňovú zeleninu a dobre orestujeme. Pridáme bobkový list, nové korenie a podlejeme 1/2 vývaru a dusíme do mäkka. Pridáme pretlačený cesnak, na jemno (alebo postrúhané) zeleninové tofu a dobre premiešame. Šťavu zredukujeme o polovicu a pridáme drvené paradajky. Ochutíme soľou, korením a na jemno nasekanou bazalkou.

V druhom hrnci si necháme zovrieť vodu. Po zovretí osolíme a stiahneme teplotu. Vložíme gnocchi a varíme asi 6 minút al dente. Scedíme z vody do vhodnej nádoby, prelejeme olivovým olejom a premiešame, aby olej obalil všetky cestoviny. Pre zvýraznenie chuti môžeme použiť maslo.

Na tanier servírujeme cestovinu, prelejeme pripravenou omáčkou a dekorujeme nastrúhaným údeným tofu a lístkom bazalky.